Суптилни методи репресије

 ДАНАС, 13.03.2018.

Борис Јашовић

Слободни и демократски избори су претпоставка владавине права, један од начина на који народ врши сувереност и један од стубова демократске државе. Тако барем пише у највишем правном акту ове земље. Другим речима, ако слободних и демократских избора нема у Републици Србији, тада не може бити говора ни о владавини права будући да држава лишена легалитета (недемократски избори) и легитимитета (неслободни избори), једино може егзистирати у обличју квазидемократске банана републике.

С друге стране, да би избори били демократски, неопходно је да институције система обезбеде основне изборне услове – тајност гласања и слободу бирања. Поврх тога, потребан је и демократски амбијент који подразумева равноправност представника власти и опозиције унутар бирачког одбора али и узајамну контролу међу њима током изборног процеса. Јер није у маниру поделе власти, на страну што је и изван сваког резона, да за време изборног дана чланови бирачког одбора из једног политичког табора, па макар то била и владајућа партија, држе у својим рукама кључне позиције – контролу бирачког списка, манипулисање лампом и утврђивање личног идентитета бирача. А управо су се овакве монополизације бирачких одбора дешавале током минулих београдских избора. Наиме, поред два стандардна представника (члан и заменик члана), СНС је могао рачунати и на председника и потпредседника бирачког одбора, али и на хендикеп малих листа које у већини случајева нису имале своје представнике на биралиштима па су њихова места (14-16 чланова) попуњавали представници владајуће партије.

Све нам ово даје за право да барем посумњамо у извештаје по којима су локални избори протекли у фер и демократској атмосфери. Прво, унутар бирачког одбора одвијала се суптилна репресија коју је владајућа већина спроводила над опозиционом мањином. Друго, владајућа већина је монополизовала кључне позиције на биралиштима и на тај начин широм отворила врата разноразним претпоставкама. На пример, у ситуацији када бирачки спискови нису најваљаније ажурирани, пошто у њима још увек егзистирају блаженопочивше душе које по природи ствари не могу изаћи на изборе, сасвим је оправдано претпоставити да правило “један човек – један глас” може бити злоупотребљено – јер монопол над бирачким списком, прегледом личне карте и употребом лампе у својим рукама држе представници једне изборне листе.

Далеко је озбиљнији недостатак слободе избора о којој можемо говорити у случају када је бирач приморан, јер је можда уцењен, да гласа за изборну листу владајуће партије. У том случају је контролисање бирачког списка од пресудног значаја за евидентирање оних који нису гласали, а на чије гласове владајућа партија рачуна. С тим у вези треба обратити пажњу на фотографисање личне карте скупа са гласачким листићем на којем је заокружен редни број листе коју је бирач дужан да подржи. На тај начин уцењени гласач прилаже партијској бази доказ да је гласао, без обзира на то што такав чин нема везе са демократијом и слободом избора.

Потенцијална кандидаткиња за градоначелника Београда из редова СНС-а, фотографисала је заокружени гласачки листић са све личном картом приде, и затим фотографију поносно објавила на тзв. друштвеним мрежама чиме је открила јавности технику којом уцењени бирачи доказују владајућој партији да су гласали за њу. Разуме се да потенцијална градоначелница не спада у категорију уцењених поданика, али то не оправдава њену несвесност чињенице да фотографисање гласачког листића и његово јавно приказивање скупа са личном картом, представља флагрантно кршење тајности гласања. На страну што је такав гест, почињен од стране високог функционера владајуће странке, у најмању руку неодговоран. Него, зар грађани на минулим изборима нису легитимисали неодговорност припадника градске власти? И то још за четири наредне године! Мада, јадна је то легитимација иза које стоје суптилни методи репресије над бирачким процесом и бирачким телом. И умом.

election movie

2 thoughts on “Суптилни методи репресије”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.