Један скроман предлог

Један веома искусни Американац, мој познаник из Лондона, уверавао ме је да младо и здраво, добро ухрањено дете, у доби од годину дана, представља изванредно укусну и квалитетну храну, било да је кувано, пржено, печено или барено. А ја нимало не сумњам да би се исто тако добро поднело и у умокцу или у паприкашу.

Настави читање →

Суптилни методи репресије

Далеко је озбиљнији недостатак слободе избора о којој можемо говорити у случају када је бирач приморан, јер је можда уцењен, да гласа за изборну листу владајуће партије. У том случају је контролисање бирачког списка од пресудног значаја за евидентирање оних који нису гласали, а на чије гласове владајућа партија рачуна.

Настави читање →

Пас којем смо сломили ухо

А онда сам угледао то ухо. Ђеси, викнуо сам, али он ме није препознао, него је само опет зарежао. Ђеси, то сам ја, говорио сам му, па сам отрчао до аута, имао сам месни нарезак и пола круха, донио сам му, али мој Ђеси то није ни оњушио.

Настави читање →

Тешко је рећи где ће пепео пасти

Опције које су остале отворене после инвазије су тмурне. Најмање лоше је подржати дипломатске опције какве још постоје, у нади да се дође до исхода који није предалеко од онога што је било сасвим вероватно достижно до пре неколико дана: неутралност Украјине по аустријском моделу, уз неку врсту Минск 2 федерализма.

Настави читање →

Mртва трка почиње

Мртвилу изборне трке доприносе и естрадни испитивачи јавног мњења. Готово је немогуће умаћи “експертима за изборе” чије се анализе у највећем броју слачајева своде на најексплоатисанију крилатицу из Алана Форда: “Ако каниш побиједити не смијеш изгубити!”

Настави читање →

Нoваков принцип

Да ли је сада јасније због чега непријатељи људске слободе атакују на физички и психички интегритет човека? Срећом, постоје људи (вакцинисани и невакцинисани) који су још увек, попут Новака Ђоковића, спремни да принципијелно, и по сваку цену, бране слободу доношења одлука о сопственом телу.

Настави читање →

Посебан случај

Отуда не треба да чуди повампирење хладноратовске реторике у контексту руско-америчког спора око Крима. Тако Барак вели да Крим није исто што и Косово јер је (пазите сад) Косово за разлику од Крима посебан случај. На то му Владимир одговара знаком једнакости између Косова и Крима пошто је и Крим, попут Косова, посебан случај. Ова геополитичка партија пинг-понга између Кенедија и Хрушчова 21. века, где пластична лоптица, у ствари, представља борбу око дефиниције “посебног случаја”, дугорочно мирише на катаклизму.

Настави читање →