Образовање на Новом Зеланду

Аустралија и Нови Зеланд

Нови Зеланд

Нови Зеланд (енгл. New Zealand, изговор: [ˌnjuː ˈziːlənd]; маор. Aotearoa, изговор: [aoˌteaˈroa]) је острвска држава у југозападном делу Тихог океана у Океанији. Састоји се од два велика острва ‒ Северног и Јужног ‒ као и већег броја мањих острва. Званично име државе на маорском је Аотеароа, што се често преводи као „Земља дугог белог облака“. Нови Зеланд је географски најизолованија држава на свету. Најближи сусед, Аустралија, удаљена је 1.500 km северозападно од главних острва, преко Тасмановог мора. Једина значајнија копнена маса ка југу је Антарктик, ка северу су Нова Каледонија, Фиџи и Тонга.

Полинежани су населили територију данашњег Новог Зеланда између 1250. и 1300. године, притом развивши карактеристичну Маори културу. Први контакт Европљана је био 1642. када је до обала допловио Абел Тасман. Појава кромпира и мускета је довела до преокрета у маорском начину живота, и као последица наступили су међуплеменски Мускетни ратови. Британска империја и Маори су 1840. потписали Уговор из Вајтангија којим је Нови Зеланд посао британска колонија. Уследио је прилив великог број имиграната из Европе што је довело до бројних сукоба и напослетку Новозеландских ратова, после којих је дошло до масовне конфискације маорске имовине. Економске кризе су пратили периоди политичке реформе, жене су добиле пуно право гласа током деведесетих година 19. века, а од тридесетих година 20. века формирана је социјална држава благостања.

Већина Новозеланђана је европског порекла. Највећа мањинска група су домороци Маори, а осим њих бројни су досељеници из Азије и других држава Полинезије. Енглески је најдоминантији језик, док маорски и новозеландски знаковни језик имају статус званичног језика. Културу Новог Зеланда углавном чине елементи маорске и културе раних британских досељеника.

Нови Зеланд се састоји од 11 региона, 67 територијалних управа у сврху локалне самоуправе али уз мање овлашћења од некадашњих провинција. На националном нивоу власт врши кабинет министара, предвођен премијером. Шеф државе је краљица Елизабета II коју представља генерални гувернер. Краљевство Нови Зеланд чине још и Токелау (зависна територија), Кукова острва и Нијуе (самоуправне територије у слободној асоцијацији) и Росова територија (територијална претензија Новог Зеланда на Антарктик).

Образовање

Оукланд

Основно и средње образовање је обавезно за децу до 6 до 16 година, док већина у школу креће са 5 година. Постоји 13 разреда,  а јавне школе су бесплатне. Нови Зеланд има стопу писмености одраслих од 99%, док половина становништва од 15 до 29 година има неки вид вишег образовања.  Постоји пет типова високошколских установа, универзитети, колеџи, политехничке школе, специјалистички колеџи и „вананге“ (маорски универзитети) као и приватне високошколске образовне установе.  Факултетску диплому има 14,2% становништва, 30,4% има неку врсту вишег образовања а 22,4 процента нема никакво звање.

Структура школе

На Новом Зеланду школа траје 13 година. Школовање је подељено у 3 степена – основни, средњи и средњошколски.

Основна и средња школа

Школовање почиње у основној школи. Деца могу похађати скраћену основну школу (contributing primary school) или пуну основну школу (full primary school). Ученици чешће уписују скраћене од пуних основних школа. Скраћена основна школа траје од 1. до 6. разреда. Пуна основна школа траје од 1. до 8. разреда. Ако ваше дете похађа скраћену основну школу, мораћете га уписати у средњу школу да би завршило 7. и 8. разред.

Средња школа

Након што ваше дете заврши основну или средњу школу (7. и 8. разред), морате га уписати у средњу школу да би завршило школовање. Средња школа траје од 9. до 13. разреда. Средње школе се често називају колеџима (college) или вишим школама (high school).

Какве су школе на  Новом Зеланду

Величине школа на Новом Зеланду могу варирати. Већина школа има између 100 и 2000 ученика. Новозеландски ученици уживају фокусирану, личну пажњу наставника. Учење укључује равнотежу практичног и теоријског учења. Наставници подстичу студенте да размишљају креативно, независно и аналитички. Новозеландске школе су добро опремљене рачунарима, интернетом и другом технологијом. Такође, ученици имају пуно простора за игру и спорт на отвореном. Школе обично имају своје сале и игралишта, а понекад и базен. Осим тога, наставници подржавају различите ученичке ваншколске активности, на пример, тренирање у спортским тимовима, учешће у раду драмских секција или школских музичких група. Ученици путују на екскурзије, које им омогућавају да истражују и уче о природном окружењу Новог Зеланда.

Врсте школа и трошкови

На Новом Зеланду постоје 3 врсте школа.

– Државне школе су у државном власништву и финансира их влада (public schools).

– Државне интегрисане школе кoje финансира владa, али које такође могу наплаћивати обавезне таксе.

– Приватне школе које наплаћују накнаду за одређени термин или годину дана.

Високо образовање и обука

Када ваше дете стигне у средњу школу (од  11. до 13. разреда), размишљаћете о томе шта жели да ради након што напусти школу и које су му могућности даљег образовања и каријере. Високо образовање на Новом Зеланду није ограничено на универзитете и технолошке или политехничке институте. Постоји  широк спектар других опција, укључујући:

– стручно оспособљавање,

– обуку за одређену трговину, врсту посла или професију,

– бављење науком,

– формални аранжман за учење од стране стручњака током рада,

– обуку на радном месту,

– учење док радите.

Школски сати, термини и празници

Школски дан обично почиње у  9 сати и завршава се у 15 или 15:30. Школска година почиње у јануару. Постоје 4 термина у години, са паузама од 2 недеље и летњом паузом од 6 недеља на крају године. Термин 1 (прво тромесечје): крај јануара до почетка априла – затим пауза од  2 недеље. Термин 2 (друго тромесечје): мај до почетка јула – затим пауза од  2 недеље. Термин 3 (треће тромесечје): крај јула до краја септембра – затим пауза од 2 недеље. Термин 4 (четврто тромесечје): средина октобра до средине децембра (крај школске године), након чега следи летњи распуст од 6 недеља.

Школски програм и квалификације

Настава у новозеландској држави и интегрисаним школама води се Националним курикулумом (National Curriculum). Национална потврда о образовним достигнућима (National Certificate of Educational Achievement – NCEA) главна је национална квалификација за средњошколце на Новом Зеланду. Национални курикулум укључује Новозеландски наставни план и програм (за школе које предају на енглеском) и Те Мараутанга о Аотеароа (за школе које предају на Маори језику).

Новозеландски курикулум одређује све оно што ће дете учити у школи. Школе и заједнице користе новозеландски курикулум као водич приликом дизајнирања наставног плана и програма за испуњавање локалних потреба и интереса.

Новозеландски курикулум има за циљ стварање младих људи који су „самопоуздани, повезани, активно укључени, полазници током целог живота“. Садржи пет кључних компетенција за помоћ деци да добро резонују и размишљају у животу; коришћење језика, симбола и текста; управљање собом; однос према другима; учествовање и допринос. Ових пет компетенција развијено је кроз школски живот и уткано у осам кључних области учења: 1) енглески, 2) уметност, 3) здравље и физичко васпитање, 4) језици, 5) математика и статистика, 6) наука, 7) друштвене науке и 8) технологија. Као родитељ, добијате извештаје најмање два пута годишње о томе како се ваше дете понаша у школи, а имате прилику да разговарате о његовом напретку са наставницима током редовних сесија – „упознајте се са наставником“.

Национална потврда о образовним достигнућима (NCEA) главна је национална квалификација за средњошколце на Новом Зеланду. NCEA је препозната од стране послодаваца и користи се за избор од стране универзитета и свеучилишта, како на Новом Зеланду, тако и у иностранству.

Део текста о образовању преузет са сајта:  https://www.newzealandnow.govt.nz/living-in-nz/education

Превео: Владимир Павловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.