Школе у Норвешкој

Норвешки образовни систем

Норвешки образовни систем је један од најбољих у Европи, а општи ниво образовања у Норвешкој је већи од европског просека.

У Норвешкој, образовни систем се састоји од основне школе (Barneskole-Барнесколе), ниже средње школе (Ungdomsskole-Унгдомссколе) и више средње школе (Videregående skole-Видерегенде сколе).

Сви старосне доби између 6 и 16 година морају похађати школу у Норвешкој. Свo државно образовање (public education) је бесплатно у Норвешкој, а настава се учи на норвешком језику (са изузетком часова страног језика, наравно).

Норвешки основни и нижи средњи образовни систем је реформиран у 1997. и спроведен је нови наставни програм. Различите општине у Норвешкој одговорне су за вођење и управљање државним школама (public schools).

Школска година траје од августа до средине јуна и састоји се од два семестера (полугодишта) са Божићним празницима (од средине децембра до почетка јануара) у средини.

Barneskole-Барнесколе (основна школа)

Деца почињу норвешку основну школу у старосној доби од 6 година, а завршавају је са 13. Основна школа траје од првог до седмог разреда. У првом разреду ученици проводе своје дане играјући образовне игре, учећи друштвене вештине и стичући основна знања (нпр.уче абецеду, сабирање и одузимање и основни енглески).

Од другог до седмог разреда, деца уче широк спектар предмета, од математике, гимнастике, енглеског  до друштвених наука. Деца не добијају званичне оцене у основној школи, али наставници често пишу коментаре и незваничне оцене на тестовима, како би се пратио њихов напредак.

Ungdomsskole-Унгдомссколе (нижа средња школа)

Норвешка нижа средња школа почиње са 12 или 13 година и траје три године. Она траје од осмог до десетог разреда.

За време ниже средње школе ученици се оцењују и морају имати добре оцене, како би касније уписали вишу средњу школу по свом избору.

У осмом разреду ученици бирају изборне предмете (valgfag), који су најчешће страни језици (нпр.немачки , француски или шпански) или додатне студије енглеског или норвешког.

Videregående skole-Видерегенде сколе (виша средња школа)

Норвешка виша средња школа састоји се од још три године „опционалног“ школовања. Међутим , захваљујући норвешким законима и тржишту рада (готово да нема расположивих радних места за младе који напусте школу после ниже средње школе) виша средња школа постала је практично обавезна.

Више средње школе у Норвешкој одвојене су од нижих средњих школа.То значи да сви ученици морају да се уписују у нову школу кад крену у вишу средњу.

Сво више средње образовање у Норвешкој углавном је засновано на државним школама (public schools), а до 2005. норвешки закон практично је учинио приватне школе нелегалним, осим ако им се не обезбеди нека форма „верске или педагошке“ едукације. Тај тренд се наставио, а 2007. године 93 % свих виших средњошколаца похађало је државне школе.

2006. године уведене су реформе под називом Kunnskapsløftet-Кунскапслофтет. Ова реформа омогућила је ученицима да изаберу или опште студије (studiespesialisering) или стручне студије (yrkesfag) у вишој средњој школи. У оквиру ових опција ученици имају избор многих других потпредмета, у зависности од главног предмета за који желе да се специјализују. Реформа је укључила Информативне технологије као обавезан предмет, а у многим општинама у Норвешкој ИТ студенти од тад сваке године добијају бесплатне лаптопове.

Међународне и специјалистичке школе

Приватне школе у Норвешкој практично су биле незаконите до 2005. године, од када су постале веома популарне међу емигрантима.

Данас ћете наћи свега неколико међународних школа у Норвешкој, а такође и специјализованих школа, у којима се учи на посебан начин. Већина међународних школа нуди потпуно енглески наставни план и програм и предају по International Baccalaureate или British GCSE и GCE систему.

Превео с енглеског Владимир Павловић. Преузето са сајта: https://www.justlanded.com/english/Norway/Norway-Guide/Education/Schools-in-Norway

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.