Посебан случај

ПОЛИТИКА, 11.04.2014.

Борис Јашовић

“Посебан случај” је интересантна синтагма. Може значити било шта и готово ништа. Ипак, најчешће се односи на особе од крви и меса које се од осталог света разликују по неком, рецимо, необичном гесту. Пензионер који након получасовног стајања у реду испред шалтера поштанске штедионице изненада запева “Травијату”, скакућући притом на једној нози, свакако представља посебан случај. У међународној политици, међутим, ствари стоје друкчије. Али, кренимо редом.

У ноћи кад је Вучић освајао 50 одсто гласова, тачније 48,3, то јест половину од половине изашлих бирача – на Криму је више од 80 одсто грађана изашлих на референдум, њих скоро 97 одсто, заокружило опцију која им убудуће јемчи живот унутар Руске Федерације. (Да ли је референдум облик непосредне демократије и директног изражавања народне воље? Јесте!)

Снимци раздраганих житеља Крима, након обзнањених резултата референдума, муњевито су обишли свет. С друге стране, кадрови са озареним лицима кримских Руса који у делиријуму машу националним заставама, плачу од среће и играју казачок, бар нама у Србији деловали су познато. Највероватније због тога што су се пре извесног времена слични призори (без казачока), одигравали на улицама Приштине и Подгорице – непосредно након проглашења независности Косова, односно Црне Горе. Али, ту се ионако ради о посебним случајевима. То јест, о једном посебном случају. Јер ако оставимо по страни Црну Гору која је још на Берлинском конгресу, поред сестрице Србије, извојевала државну самосталност, остаје нам још једино случај Косова (и Метохије) као посебан случај трансформисања географске области, најпре у аутономну покрајину а потом и у (квази)државну творевину.

Треба одмах нагласити да Американци тврдоглаво држе до “посебног случаја” поменуте територијалне метаморфозе. Треба их разумети – на лукаво изрежираном “случају Рачак” засновали су акцију религиозног назива “Милосрдни анђео”, затим су посејали нешто осиромашеног уранијума по Србији и Црној Гори (што је ваљда врхунски чин милосрђа будући да није коришћен чист уранијум), да би на концу у близини Урошевца саградили огромну базу које се ни Гвантанамо не би постидео. С тог милитаристичког аспекта, Косово јесте посебан случај. Али би исто тако посебни случајеви (али у мирнодопским условима) могли да постану и Баскија, Шкотска, Корзика, Тексас, Крим, Доњецк… Где год постоји потенцијал народног самоопредељења, ту мора постојати и терминологија “посебног случаја”. Наиме, територије се међусобно разликују према историјским, културним, демографским, верским, етничким, уставноправним и другим обележјима, што их аутоматски сврстава у категорију посебног случаја. Оно што их дефинитивно спаја јесте либерални концепт права на самоопредељење што је Међународни суд правде и потврдио у случају Косова – а на опште запрепашћење традиционалних поклоника суверенитета и територијалног интегритета.

У међувремену, с друге стране баре, Ујка Сем ауторитативно поручује како се случај Косова не може поредити са другим дестинацијама жељних самоопредељења (и обратно). На известан начин, такав самопрегорни став делује као ригидни покушај успостављања принципа права јачег у глобалном селу – што би требало да значи да само моћни војноиндустријски комплекси имају демо(н)кратско право одлучивања о томе коме иде титула посебног случаја а коме ексклузивно право на самоопредељење.

Отуда не треба да чуди повампирење хладноратовске реторике у контексту руско-америчког спора око Крима. Тако Барак вели да Крим није исто што и Косово јер је (пазите сад) Косово за разлику од Крима посебан случај. На то му Владимир одговара знаком једнакости између Косова и Крима пошто је и Крим, попут Косова, посебан случај. Ова геополитичка партија пинг-понга између Кенедија и Хрушчова 21. века, где пластична лоптица, у ствари, представља борбу око дефиниције “посебног случаја”, дугорочно мирише на катаклизму. Срећом, ближи се сезона годишњих одмора.

Борис Јашовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.