Португал против Короне

Читам данас како угледни светски медији, међу којима је и Њујорк тајмс, пишу хвалоспеве о португалском одговору на корону. Како сам и ја импресиониран одлучношћу и озбиљним приступом овдашњих власти у борби против вируса, ево неколико занимљивости…

Прво треба рећи да је овдашњи здравствени систем далеко од идеалног. Иако нисам био корисник истог, често сам наилазио на коментаре како се, у редовно време, дуго чекало у редовима, како за обичне контроле тако и за специјалистичке прегледе, многобројне жалбе на обимну бирократију, на скупо здравство… А онда се десила корона.

Док су се код нас у Србији још правиле пошалице о вирусу, португалски председник се повукао у самоизолацију, одакле се само једном, путем скајпа обратио јавности, апелујући на људе да држе дистанцу, да се не рукују, да дигну хигијену на виши ниво, укратко да буду далеко опрезнији јер је вирус пред вратима (у Шпанији).

Убрзо су и овде откривени први случајеви и влада је одмах реаговала. Школе и факултети су две недеље пре ускршњег распуста затворени, становништву је ПРЕПОРУЧЕНО да напушта своје домове само кад је то неопходно. Иако никаквих наредби нити присиле није било, сви кафићи и ресторани, све продавнице осим прехрамбених су готово преко ноћи затворени. На улици се број људи значајно проредио, веће гужве су постојале једино на аеродромима, где су заостали туристи чекали на превоз до својих домова. Стопирана су сва спортска дешавања, културне приредбе, уопште све где је потенцијално могао да се окупи већи број људи.

Сви португалски држављани који су изразили жељу да се врате у домовину из иностранства добили су помоћ државе да то и ураде. Сви странци који су се затекли у Португалу, па и мигранти, добили су за време трајања кризе иста права као и Португалци, без обзира да ли су имали уредне боравишне, радне и све друге дозволе са којима се имиграција обично мучи.

У међувремену је председник општине у којој живим, односно општинска власт, донела низ додатних мера. Оформљен је тим који је вршио доставу хране на кућну адресу за све заинтересоване који се пријаве на општинском сајту. Деца која нису имала рачунаре добила су их на коришћење за време трајања пандемије јер је настава насрављена преко интернета. Наиме, сваки ђак је на дневном нивоу добијао које градиво треба да пређе и које задатке треба да уради, као и рок у којем је требало да пошаље одговоре назад професору.

Недуго потом је затворена једина копнена граница, са Шпанијом. Затворена можда није права реч, јер проток људи и робе и данас функционише, само су успостављене контроле и тестирања, којих раније није ни било. Шенген и то…

Ванредно стање је уведено касније него што је то урађено у Србији, али то захтева мало појашњење. Никада није било полицијског сата, никада ниједном грађанину, без обзира на старост, пол, политичко опредељење или држављанство није ускраћено кретање ни у једном тренутку. Само су инфицирани и сумњиви случајеви задржавани у карантину. Баратало се само са препорукама и молбама становништву, ја се не сећам да је била иједна забрана. Мора се додати и импресиван одговор народа, који је све те молбе и препоруке у 90 одсто случајева поштовао.

Председник републике се још неколико пута обратио јавности да би продужио ванредно стање (пошто му је трајање ограничено на 15 дана), сваки пут смиреним и одлучним тоном, све време апелујући на одговорност. Ниједном, колико сам ја пратио, ни председник ни премијер нити било ко други није употребио реч „ја“, увек се говори „ми“, „Португалци“, „тако ћемо сачувати животе људи“… Нема драме, викање се може чути само са једног другог полуострва са другог краја Европе, нико није оптужен да је крив за ширење вируса и, као што можете претпоставити, нико није ухапшен.

Теретане су затворене без присиле власти, али свако ко жели да одржава кондицију или да прошета једносравно то може и да уради, препорука је само да то траје кратко и да не буде у групама. Пса у шетњу такође можете да изведете, када год то желите, или ви или он, пас.

Када је постало јасно да ће ово потрајати, влада је донела економске мере и дан-данас доноси нове јер је број угрожених све већи. Ево неких… Свако ко жели или нема новца да плати може да одложи плаћање рачуна за гас, воду и струју.У договору државе са банкама суспендовано је и плаћање свих рата за кредите. Ренте за станове и локале који не раде обустављени су до 1. јула,с тим што закупац има рок од 12 месеци да власнику исплати неисплаћени део. Власници, пак, имају право на бескаматне државне кредите у износу висини неплаћених ренти. Мајке са децом млађом од 12 година имају право на помоћ јет морају да остану са њима код куће. Сви независни радници којима је приход пао испод 30% имају право на помоћ (минимум је 485 евра). Занимљиво је да је ту избегнута бесомучна папирологија, довољно је отићи на сајт социјалног осигурања и кликнути на дугме КУНЕМ СЕ да ми је промет пао и помоћ је одобрена. Верујем да ће то касније проверавати.

Као што рекох, на дневном нивоу се одобрава помоћ новим слојевима становништва, те би много простора требало да се све то наброји, али поента је да су сви узети у обзир, да нема политизовања и скупљања јефтиних поена. Будалаштине типа за господина или госпођу 100 евра нема ни у помисли.

Да поменем још једном председника наше општине, тј општинску власт, која није у истој колони са републичком. Тако је у нашој општини укинуто плаћање градског паркинга, закуп за општинске локале укинут је за наредних шест месеци, као и све остале локалне таксе и остале новчане обавезе. Додатна новчана помоћ је обезбеђене за поједине категорије становништва и привреднике… Због свега тога рекох ја буразеру пре неки дан: Овај наш председник општине би препородио Србију. Он ми одговара: Свако иоле нормалан би препородио Србију.

Владимир Литера

Фаро, Португалија, 11.04. 2020.

1 thought on “Португал против Короне”

  1. Одличан текст. Добра анализа ситуације у Португалу, али и Србији. Могао би поново да се активираш у свету новинарства. 👍👍👍

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.