Удружење „Одбранимо школе“ основано је 06. 02. 2018. године у Београду. Повод за оснивање Удружења била је јавна лицитација и покушај продаје зграде у којој се налазе средња Железничка техничка школа и Виша железничка школа струковних студија.

Железничка техничка школа у Београду у улици Здравка Челара 14 је до 1993. године била део Железничког образовног центра (ЖОЦ), који се састојао од ученичког дома, средње и Више школе (која дели зграду са средњом школом). Када се ЖОЦ расформирао настале су три независне установе (средња школа, виша и дом), све у власништву РС.

Зграда Железничке школе је прво у Привредном суду, а затим и у Катастру била уписана као власништво Републике Србије (као и све остале државне школе). Доказ за то је што су школи све до 2014. године одобравана средства за реконструкцију саме зграде (крова, фасаде, дворишта и сл.). Али 27.11.2014. године, приликом преласка на електронски Катастар, неко уписује да је зграда школе власништво Железница Србије ад. Наше удружење није успело да сазна ко је извршио уписивање и на основу којих докумената. Да ли је држава Србија продала, поклонила или уступила своје власништво јавном предужећу ЖС ад, или је у питању кривично дело? Зашто је држава Србија улагала новац у одржавање и реконструкцију зграде ако она није у њеном власништву?

Иначе, некада јединствено предузеће Железнице Србије је подељено на 4 нова предузећа, Србија Воз, Инфраструктуру, Карго и Железнице Србије ад, која је на себе преузела све дугове ЖС и све судске тужбе. Приликом поделе имовине ЖС ад је добила сву НЕСАОБРАЋАЈНУ инфраструктуру, што подразумева хотеле, викендице, куће и сл. Планирано је да се ово предузеће угаси најкасније до 2020. године!

У лето 2017. године, током летњег распуста када у школи нема ни ђака ни наставника, на врата школе проценитељ је залепио обавештење да је извршио процену вредности школске зграде.

Почетком јануара 2018. јавни извршитељ Ратко Видовић поставља оглас за продају објекта образовања и заказује прву јавну лицитацију за 24. 01. 2018. Процењено је да зграда од 6.355 м2 у центру града (у близини Хале Пионир) вреди 483.313.793,95 динара. ЖС су изгубиле судски спор од бивших радника, а како нису измирили договања дошло је до јавних продаја имовине ЖС ад. Међутим, ЖС ад у попису своје имовине (у основним средствима) нема уписану зграду школе. Тиме је прекршен члан 56. Закона о извршењу и обезбеђењу који регулише начело сразмере према коме јавни извршитељ мора да води рачуна о сразмери између дуга и вредности предмета извршења. Наиме, однос тржишне вредности зграде и дуга укупно 16 радника, који износи око 50 милиона динара, износи скоро један према десет (1:10)!

Имајући у виду све горе наведено поставља се питање ко је одлучио да се за измирење судских дугова ЖС ад прода објекат у којем су смештене две образовне установе? Зашто ЖС ад не продају било коју другу непокретност која се налази у њиховом власништву, већ ону коју немају уписану у основним средствима?

Наставници запослени у школи су 21. јануара сазнали да је јавни извршитељ Ратко Видовић заказао продају објекта за 24. јануар. Стиче се утисак да је све требало да прође у тишини и без обавештавања јавности, запослених у школи, али и ученика и њихових родитеља. Да ли је неко покушао јефтино да дође до атрактивне локације у центру града за мале паре?

Тек по одржаном протесту запослених (23. јануара) о коме су медији извештавали, оглашава се и министар просвете Младен Шарчевић који за РТС изјављује да је министарсво претходног дана обавештено о случају и да је одмах реаговало. Рекао је да је подела ЖС на четири предузећа лоше урађена и да је школа „случајно потпала под ЖС ад и да је у питању грешка“, као и да ће јавна лицитација бити обустављена, и да је Министарство упутило приговор Државном правобранилаштву. Такође, истог дана се оглашава и министарка саобраћаја Зорана Михајловић, која изјављују да је Министарство просвете направило грешку и да није у Катастру уписало школу као власништво Републике Србије!

Јавна лицитација је ипак одржана 24. јануара, није се појавио ни један заинтересовани купац, а на захтев адвоката ЖС ад, јавна продаја је одложена за 60 дана, како би горе споменута „грешка“ била исправљена. Школски одбор је одржан тек 31. 01. и тада су по први пут чланови Школског одбора званично обавештени о покушају продаје школе.

Наше Удружење и запослени у школи још увек траже одговоре на следећа питања:

  • Ко је направио „грешку“ у Катастру вредну 4 милиона евра и да ли ће неко за то кривично одговарати?
  • Како је могуће да ЖС ад продају непокретност коју немају уписану у свом имовинском стању?
  • Шта би се десило да јавност није благовремено обавештена о овом „случају“?

На примеру продаје зграде Железничке техничке школе лично смо се уверили у грамзивост и превртљивост оних који образовање и васпитање наше деце третирају као последњу рупу на свирали, оних коју су спремни на сваки марифетлук, свакакву превару, не би ли „профитирали“ и „одрадили добар бизнис“.

Уколико знате или сте упућени у појаве које на исти или сличан начин, третирају образовање и образовне установе и желите да шира јавност сазна за то, обавестите нас о вашим сазнањима.