МОСКОВСКИ ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ „ЛОМОНОСОВ“

Споменик Ломоносову испред зграде универзитета

Једна од најстаријих руских високошколских установа, Московски универзитет, основан је 1755. године. Године 1940. добио је име по академику Михаилу Ломоносову (1711–1765), изванредном руском научнику, који је у великој мери допринео успостављању универзитета у Москви. 

1755. године, 25. јануара, на дан Свете Татјане према календару Руске православне цркве, царица Елизавета Петровна потписала је уредбу о оснивању универзитета у Москви. Церемонија отварања одржана је 26. априла, на дан када је прослављано крунисање Елизавете Петровне. Од 1755. године до данас, 25. јануар и 26. април, на Московском универзитету обележавају се кроз низ посебних догађаја и свечаности, а у априлу се традиционално одржава конференција на којој студенти презентују резултате свог истраживачког рада. 

Московски државни универзитет је образовна установа с великом традицијом у Русији, а нуди обуку у готово свим гранама природних и друштвених наука. Њени студенти могу изабрати једну од 57 квалификација, док се дипломци и докторанти могу специјализирати у 168 различитих области. Укупан број студената који похађају МДУ прелази 40 000; поред тога, око 10.000 средњошколаца похађа различите клубове и курсеве на МДУ.

МДУ је центар природних наука познат по својим значајним научним школама. Од 18 Руса који су до сада добили Нобелову награду, њих чак 11 били су професори или су бивши студенти овог универзитета. Много више научника са МДУ-а добијало је совјетске и руске награде за своја достигнућа, међу њима има 60 Лењинових награда и 120 других државних награда, а преко 40 научника са МДУ-а су у последњој деценији добили разне престижне државне награде. 

Међу онима који предају на МДУ има 2.500 носилаца виших докторских титула и скоро 6.000 носилаца докторских, готово 1.000 редовних професора и 2.000 ванредних. Укупан број редовних чланова и чланова дописника Руске академије наука износи око 300. Око 5000 научника и студената тренутно је укључено у 310 истраживачких пројеката, у различитим областима. 

Московски државни универзитет садржи 29 факултета и преко 350 одељења, 15 истраживачких института, 4 музеја, Парк науке, ботаничке баште, библиотеке, Универзитетску издавачку кућу и штампарију, рекреациони центар и интернат за талентовану децу. Недавно је основано 9 факултета, заједно са 47 нових одељења и 22 истраживачке лабораторије а започела су и истраживања у 30 нових интердисциплинарних области. У овом тренутку, Универзитетски рачунарски центар поседује бољу компјутерску технологију од било које друге образовне институције у Русији. Дошло је до великих промена у наставним плановима и програмима, додато је преко 200 нових академских програма. 

Извор: http://www.msu.ru