ОПРЕМУ ЗА НАСТАВУ НА ДАЉИНУ – ХИТНО!

Унија синдиката просветних радника Србије

Врше се припреме се за нову школску 2020/21. годину. Календар рада је уредно послат од стране  Министарства  просвете,  науке  и  технолошког  развоја.  Увелико  се  у  медијима  најављује  и наставак одвијања онлајн наставе на јесен. 

Питање свих питања је ”КАКО СЕ ИЗВОДИ ОНЛАЈН НАСТАВА”? 

Сигурно не преко телевизијских пријемника… 

Да ли су чиновници Министарства, када су планирали наредне активности, размишљали са којим средствима ће наставници радити у новој школској години?!

У   протеклом   периоду,   када   је   требало   професионално   и   одговорно   обављати   свој   посао, наставници ни једног тренутка нису размишљали и све своје ресурсе су ставили на располагање у циљу  регуларног  завршетка  школске  године.  Уложили  су  пуно  времена,  рада,  труда,  стрпљења, средстава,  новца,  не  би  ли  допринели  вишем  циљу  образовања  у  Србији.  Трудили  су  се  да испоштују све захтеве и рокове са назнаком ”ХИТНО”.

Сада се питају да ли ће за потребе оваквог вида наставе морати да се довијају на различите начине не би ли своје рачунаре, лаптопове, таблете, телефоне и интернет, уступили својој деци на коришћење, при извођењу наставе, јер (замислите!) и они имају децу школског узраста!!! Да ли се то  неко  пита  или  је  настављена  пракса  да  се  наставнички  кадар  у  овој  земљи  третира  као  мање вредан?!

 Министарство просвете, науке и технолошког развоја има тачан податак броја запослених у образовању, који се добија увидом у ИС „Доситеј“. У то смо се уверили кроз разне препоруке за различите облике коришћења платформи и алата.  Може  се  сагледати  и  колико  је  рачунара,  лаптопова,  таблета  потребно  не  би  ли  се  сваком наставнику  омогућило  средство  за  поменути  рад  од  куће.  Нису  потребне  никакве  анкете  које представљају  маску  реалног  стања  опремљености  школа.  Потребно  је  само  мало  воље  да  се проблеми решавају, а не да се стварају.

Или  ће  се  неопремљености  наставничког  кадра  Министарство  просвете  сетити  крајем септембра, октобра… никада… 

ИНСИСТИРАМО  ДА  СЕ  СА  РЕЧИ  ПРЕЂЕ  НА  ДЕЛА  И  ДА  СЕ  НАСТАВНИЦИМА ОМОГУЋЕ РАЧУНАРИ И КВАЛИТЕТАН ИНТЕРНЕТ СА КОЈИМА ЋЕ ИЗВОДИТИ ОНЛАЈН НАСТАВУ!!!

 И то са назнаком ”ХИТНО”!

 Добривоје Марјановић,

члан Председништва Уније СПРС

 У Београду 20.7.2020. године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.