НАЈБОЉИ УНИВЕРЗИТЕТИ НА СВЕТУ У 2020. ГОДИНИ

Светски универзитетски рејтинг Тајмс Хајер Едјукејшн 2020 (Times Higher Education World University Rankings 2020), објављен 11. септембра 2019. године, откриo нам je који су универзитети најбољи на свету. Универзитет из Велике Британије заузео је прво место: Универзитет у Оксфорду. Сада је нови светски број два Kалифорнијски технолошки институт, који се од прошле године попео за три места на лествици. Укупно 92 земље су заступљене на ранг листи, а 27 од њих има најмање један универзитет у првих 200. У смислу укупног ранга и највиших позиција, САД и Велика Британија су добро заступљене. Јапан и Кина су међу најбоље заступљеним земљама на ранг листи, али заостају за другим државама, попут Немачке и Холандије. Резултати се израчунавају користећи 13 показатеља перформанси, који се састоје од пет метричких јединица:

1. истраживање,

2. подучавање,

3. истраживање утицаја,

4. приход од индустрије и

5. међународна перспектива.

НАЈБОЉИХ 5 УНИВЕРЗИТЕТА НА СВЕТУ

1.  Универзитет у Оксфорду

Универзитет у Оксфорду

Један од најпрестижнијих универзитета у Великој Британији на врху је већ четврту годину заредом. Универзитет у Оксфорду је најстарији универзитет у Великој Британији и један од најпознатијих на свету.

На Оксфорду има више од 20 000 студената, са готово једнаким бројем студената и постдипломаца. Отприлике 95 одсто дипломираних студената са Оксфорда се запосли или упише постдипломске студије у року од шест месеци од завршетка студија. Упис је изузетно конкурентан; у просеку универзитет прима пет пријава за свако место.

Универзитет запошљава особље из нешто мање од 100 различитих земаља, а страни држављани чине око 40 процената студентског и академског тела.

2. Калифорнијски технолошки институт (Caltech)

Калифорнијски технолошки институт

Једна од најупечатљивијих карактеристика Калтеха је његова необично мала величина; само око 1.000 студената и 1.250 постдипломца је уписано тамо. Колеџ се може похвалити висококвалитентим односом ученика и особља. Калтех има за циљ подстицање интердисциплинарног окружења у којем студенти уче и баве се најизазовнијим, као и основним научним или технолошким проблемима.

Институција је основана као Универзитет Труп (Throop University) 1891. године. Садашње име добила је 1920. године. 6,506 матураната кандидовало се за упис 2019. године, а 99% студената, примљених током протеклих година, било је у првих 10% најбољих у њиховим средњим школама. Више од половине студената Калтеха добија финансијску подршку према потребама. Просечан пакет финансијске помоћи износи 38.983 долара (29.890 фунти).

Калтех маскота је дабар, „инжењер природе“. Међу необичним особинама универзитета су и уобичајена „маренда за колачиће“  (cookie break) коју сваки четвртак узимају физичари и њихови студенти, као и то што је овај универзитет званичан дистрибутер маслиновог уља.

3. Универзитет у Кембриџу

Универзитет у Кембриџу

Универзитет у Кембриџу користи систем сличан Универзитету у Оксфорду. Скоро свих 18.000 студената живе, уче, раде и спавају у колеџу или истоименом граду.

На Кембриџу постоји 31 факултет и 150 академских одељења. Универзитет има дугу и престижну историју која потиче из 1209. године, када су учењаци из Оксфорда, после сукоба са локалцима, побегли у Кембриџ и тамо основали нову школу.

Многи познати политичари, културне личности и научници провели су неко време у Кембриџу, укључујући Исака Њутна и Џона Харварда, који је касније основао Харвард универзитет. Сваки факултет, у оквиру универзитета, има своју јединствену традицију,  али сви студенти учествују у свечаној церемонији на почетку студирања.

4. Универзитет Станфорд

Универзитет Станфорд

Из Станфорда су поникле многе новоосноване компаније и предузетничке фирме (start-ups and entrepreneurs) и  он је делимично био одговоран за развој околне Силицијумске долине. Многи његови бивши студенти постижу велике успехе; 17 добитника Нобелове награде повезани су са Станфордом.

У великом студентском кампу живи 97 одсто студената, а овај „студентски град“ састоји се од око 700 универзитетских зграда, заједно са музејима, баштама и рекреационим центрима. На универзитету има нешто мање од  7.000 студената и 9.000 дипломаца, са односом студената према броју запослених од  7: 1.

Истраживачки одсеци на Станфорду имају буџет од 1,22 милијарде долара и више од 5000 пројеката се финансира споља.

5. Масачусетски технолошки институт (Massachusetts Institute of Technology)

Масачусетски технолошки институт

Масачусетски технолошки институт основан је средином 19. века и увек је настојао да студентима пружа финансијску помоћ на основу њихових потреба. На МИТ-у су се предавали часови архитектуре пре него било где другде у Америци.

 Прва студенткиња, Елен Свалоу Ричардс (Ellen Swallow Richards), примљена је на хемијско одељење 1871. Само две године касније, прва међународна студенткиња – из Канаде – дипломирала је на МИТ.

Студентски камп у Кембриџу, Масачусетс, састоји се од 18 студентских резиденција, много вртова и места на којима су изложена различита уметничка дела. Пријем на универзитет је изузетно селективан; само 8 процената кандидата из матурске генерације 2019. успело је да се упише на МИТ.

Они који дипломирају, запошљавају се у врхунским компанијама, укључујући Гугл, Амазон и Епл.

Текст преузет са сајта: https://www.timeshighereducation.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.