10 ЧИЊЕНИЦА О ОБРАЗОВАЊУ У ФИНСКОЈ

Финска је мала земља, позната по свом фантастичном образовном систему, једном од најбољих у свету. Прецизно речено, Финска заузима шесто место  у свету са својим системом образовања. Пружамо вам неке чињенице о образовању у Финској које могу да вас изненаде.

  1. Прва ствар коју треба поменути је да деца у Финској полазе у школу тек кад напуне 7 година старости. То значи да имају довољно времена да уживају у детињству, да проведу време са својим породицама и да се спремају за школу. Може вас изненадити, али нећете наћи дете у Финској које ће плакати јер је дошло време за почетак школе.
  2. Не постоје завршни и пријемни тестови у Финској, нема конкуренције између деце, нема притиска. Звучи одлично, зар не?  У Финској су сви ученици једнаки и не постоји диференцијација између ученика који су добри у учењу и оних који нису.
  3. Трећа ствар коју треба поменути произилази из две претходне: у Финској постоји снажно веровање у једнакост. Штавише, брине се о деци и њиховој срећи.  Изненађујућа чињеница је да свако новорођено дете добија поклоне од владе. Да, то није грешка, свако.
  4.  Да ли се сећате колико сте времена проводили у раду домаћих задатака? Да ли вам се то свиђало? 99% људи ће рећи да није. Па, шта кажете да домаћих задатака нема? У Финској то није сан ученика, то је реалност, прелепа и сретна стварност.
  5. Да кажемо нешто и о времену проведеном у школи. Школска недеља у Финској траје не више од 20 сати. Још једном, зашто децу не бисмо учинили срећном?
  6. Претходно поменут податак значи да деца у Финској не проводе више од четири сата у школи дневно. Штавише, ово укључује паузу за ручак. Важно је обезбедити деци довољно времена да се опусте и довољно времена да науче нешто изван школе. Као што можете видети, људи у Финској прате ово једноставно правило.
  7. Наставници у Финској морају имати мастер диплому. То значи да су сви они веома квалификовани. Како обезбеђују неку врсту моста између детињства и одраслог живота, веома је важно запослити професионалце који познају свој посао. Има смисла, зар не?
  8. Учитељи у Финској су веома цењени. Они стоје поред таквих професија као што су лекари и адвокати. Коначно, људи који разумеју важност образовног система, зар не!?
  9. Узимајући у обзир све поменуте чињенице, ово вас може много изненадити, али сваки фински студент зна најмање два страна језика. Најпопуларнији су енглески, немачки, француски, шпански и шведски. Да, људи у Финској вреднују важност комуникације.
  10. У Финској нема приватних школа. Дискриминација је зло и у Финској је вероватно нећете видети нигде, поготово када се ради о школама.

Превео с енглеског  Владимир Павловић. Текст преузет са сајта „Образовање у Финској“ („Education in Finland“) https://in-finland.education/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.