На врхунцима аутошовинизма

Заљубио се бог Аполон у прелепу Тројанку Касандру, ћерку краља Пријама и краљице Хекабе, па јој је даровао моћ прорицања, надајући се да ће му смртница узвратити нежна осећања. Авај, Касандра је остала хладна на Аполоново удварање, једноставно није био њен тип. Љубоморни бог, киван и разјарен због одбијене љубавне понуде, у жару повређене сујете проклео је Касандру: задржаће способност да види будуће догађаје, али јој нико неће веровати, нико њена пророчанства неће узимати за озбиљно. Када су Ахејци саградили тројанског коња, Касандра је објавила да су у његовој утроби смештени наоружани војници, али су узалудна била њена упозорења – нико јој није поклонио поверење. Узалуд је и видовити Лаокоон, Антеноров син, викао на сав глас: „Будале, не верујте Данајцима ни кад дарове доносе!“, умало да га стрмекну низ градске зидине.

Вергилије у „Енеиди“ описује лутања Енеја и оца му Анхиса, који су успели да се евакуишу из освојене и запаљене Троје. Лутали су по туђини, те напокон схватили да их Аполон дискретно упућује према Хесперији, односно Апенинском полуострву, па је Анхис испричао Енеји о Касандриним предвиђањима: “Сине и патниче с удеса Троје, / Такву је једина судбу прорицала мени Касандра; / Сада се сјећам, све то да слутила роду је нашем, / Италско краљевство често, Хесперију често је она / Спомињала, ал’ ко би и мислио, да ће Тројанци / У Хесперију доћи? Касандри вјерово ко би?”

Не само да Касандра није могла да буде пророчица у свом селу, тј. полису, већ јој видовњачка каријера није ишла ни међу Ахејцима, након што ју је микенски краљ Агамемнон повео са собом као ратни плен и наложницу. Како у „Агамемнону“ извештава наш репортер са лица места, Есхил, Еуфорионов син, Касандра је у пророчком заносу овако беседила: „Јао, јао! Ох, шта то сада излази? / То нека мрежа хадска! Секира је, / њен друг на одру, кривац крви! / Нек ужасну сада поздрави жртву / раздора кућног махнити дух! (…) Ох, гле! Ох, гле! Од краве бика сачувај! / На њега ткања падају и тајно / већ црни рози боду. / Он у воду пада, руши се рањен, / подмукле бање причам ти коб”.

Џаба, тешко је пророчку реч забости у дебело уво, омађијано и подебљано божанским обманама, нико није узео за озбиљно њене речи из којих се јасно може одгонетнути да ће Клитемнестра, Агамемнонова законита супруга, мало приклати свог мужа у купатилу.

Хор српских Касандри

Тужна је судба свих Касандри овога света, како јуче, тако и данас. Није баш сигурно да се историја понавља, али митологији репетиције одлично иду од руке. Пуна је Србија Касандри које већ деценијама упозоравају на пошасти које долазе, а на њихова пророштва се мало ко обазире у мери која би била довољна да предупреди апокалипсу. Најумније главе српскога народа већ дуго упозоравају на злогуки аутошовинизам који је узео маха међу националним изродима, али нека конкретнија акција изостаје. Десетине виђених интелектуалаца предвиђају да ће нам аутошовинизам доћи главе, а за те прекогниције надлежни не маре превише.

Нема тог националног душебрижника који није упозорио на ову кугу нашег доба, изређали су се силни доктори наука, универзитетски професори, интелектуалне громаде, историчари, писци, књижевни критичари, књижевни историчари, социолози, филозофи, политичари, активисти, реактивисти, научници разних фела и случајни пролазници – а органи гоњења ни мукајет. Матица српска организовала је округли сто “Аутошовинизам и космополитизам”, Факултет политичких наука научни скуп “Зашто мрзимо себе, о србофобији и аутофашизму”, беседе угледници против ове пошасти на телевизијама са националном фреквенцијом, на трибинама и саборовањима експерата, на поселима и панађурима, виртуелним и стварним, offline и online, али џаба, пророчка реч се лоше чује.

Сам појам “аутошовинизам” запатио се по друштвеним мрежама за одстрел, народски речено – ушао је у народ, постао је стајаћа именица, ознака за домаће издајнике, стране плаћенике и домицилне ништарије. Под аутошовинизмом овлашћени профети углавном подразумевају изразиту критичност према сопственој нацији и држави, недодирљивим светињама којима придају божанске прерогативе. Мајстори кумовања и надимковања аутошовинизам дефинишу као обрачун са српском националном традицијом, мржњу према свему српском, уништавање српске културе, дух самопорицања који је запосео љубитеље српске кривице.

Малигна израслина на здравом телу нације

Пророци упозоравају да ће нас аутошовинизам начисто разорити и расрбити, те да ће уништити наш национални идентитет који се темељи на беатификацији Ратка Младића, негирању геноцида у Сребреници, сањама о територијалним проширењима, фантазму о нашој националној супериорности, мржњи према другим народима и држању колевке српства (руски: Косова) у магловитом статусу на линији изгубљено-нађено. Како лепо рече један мање знани егзорциста и осујећени инквизитор: “Ценим да је аутошовинизам највећа рак рана српског народа, канцер који треба одстранити”.

Уместо да нас лепо одстране хируршким резом, да исеку малигну израслину аутошовинизма са здравог тела нације, својеручно, да одбаце од себе и својих све који нису својтљиви, па да најзад буду своји на своме, својевласни и својевољни, са својтом, својбином и својином, да међусобно својатљиви уживају у својим националним својствима; да својатају, својакају, присвајају и освајају комшијска имања, да својски пуцају од здравља на околни непријатељски свет, рафалном и јединачном паљбом – пророци само зборе против својих архинепријатеља и приреде понеки вербални линч и медијску харангу. Док им у будним сновима пред очним капцима промичу слике вешала на Теразијама и благо зањиханих обешењака којима ништа национално ни државно није свето.

Није им ни замерити, на велико су се зло намерили, ни сами не знају колико је снажна демонска сила на коју су завојштили. Ни сам тога нисам био свестан до пре неки дан, док нисам прелистао неколико књига из кућне библиотеке. Аутошовинизам не само да је у стању да мења свест и ништи национални идентитет, што би се од једне невидљиве духовне силе могло очекивати, већ је способан за чуда и паранормалне делатности – да мења предмете из физичког света, да ретроактивно утиче на историју културе, да фалсификује дела највећих филозофа и писаца, а да не остави никакве трагове.

Фалсификовани Хераклит

Ево само неких примера подмуклог дејства демона аутошовинизма. Листајући фрагменте предсократоваца у редакцији Хермана Диелса налетео сам на ову мисао Хераклита Мрачног из Ефеса, на 160. страници, под редним бројем 121: “Добро би учинили Ефежани да се сви одрасли редом објесе и недораслима оставе град, који Хермодора, свога најбољег човјека, протјераше говорећи: ‘Нека нити један од нас не буде најбољи, иначе нека буде најбољи другд‌је и међу другима’”. Та мисао уопште није била ту, нити било где другде међу сачуваним Хераклитовим фрагментима, појма немам како се овде створила. Па ово је најцрњи аутошовинизам, не би велики старогрчки филозоф могао ништа слично да помисли, а камоли да запише. Демон аутошовинизма бацио је чини на књигу, изменио њен садржај и од Хераклита направио себи подобног.

Замислимо да неко данас напише нешто слично, на пример: “Београђани би најбоље учинили кад би се сви одреда, колико год их је одраслих, обесили, и град препустили недораслима. Они који су Богдана Богдановића, најбољег човека између себе, из града и земље избацили речима: ‘Међу нама нека нико не буде најбољи, а ако ко јесте – другде и међу другима!’” Чак ни ови данашњи мрзитељи свега српског, патолошки случајеви који поваздан олајавају Србе и Србију, јадници огрезли у болесну самомржњу не би могли да смисле нешто овако подло, покварено, самомрзитељски, ауторасистички, издајнички – а камоли велики и умни Хераклит. Приписивати једном од родоначелника филозофије овакве сулуде идеје потпуно је сумануто и фантастично, фалсификовати његово дело још је суманутије и луђе, али ето, демону аутошовинизма ништа није свето, а како видимо – ни немогуће… (Одломак из текста. Текст у целини прочитајте на порталу „Номад“.)

Линк: Marković: Na vrhuncima autošovinizma – nomad.ba

17. децембра 2021.
Томислав Марковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.