Mртва трка почиње

„Данас“, 11.02.2014.

Мртвилу изборне трке доприносе и естрадни испитивачи јавног мњења. Готово је немогуће умаћи “експертима за изборе” чије се анализе у највећем броју слачајева своде на најексплоатисанију крилатицу из Алана Форда: “Ако каниш побиједити не смијеш изгубити!”

Борис Јашовић

Изгледа да нас је бог ветра Еол овога пута поштедео (ипак су парламентарни избори на помолу). Зато је само седмицу и кусур дана након олујне апокалипсе температура ваздуха у Србији порасла за читавих двадесет степени. Ништа страшно – осим незнатне хаварије на телефонском апарату Наде Мацуре.

Извукли смо се, дакле, из челичног стиска кошаве тако да мртва изборна трка може да почне. Партијско-страначке кулисе су постављене, кутије са потписима сливају се према РИК-у док градске (и сеоске) фасаде вапе да их партијски подмлаци хонорарно излепе шареним постерима. Предизборне птице весело цвркућу, цвеће шири опојне мирисе док се природа буди из зимског сна. Карневалском штимунгу једино недостаје мирис лаванде испод каквих сунцем окупаних жалузина па да угођај начисто буде по мери СНС-а. А и то се може уредити само ако Онај који свуда стиже на време употреби своју Спорт Били торбицу. На тај начин се и мартовски хепенинг може претворити у величанствени микс вашара таштине и великих очекивања – што он заправо и јесте.

Због чега онда употреба опскурних синтагми као што је мртва трка у контексту изборне утакмице? Па због тога што изборна трка није мртва у оном традиционалном значењу, као трка у којој победника одлучује фото-финиш, већ је мртва из управо супрортног разлога – победник је унапред познат! Уосталом, запитајте се и сами какве живости може бити у једном неинтересантном и унапред познатом вишебоју који ништа корисно не доноси испошћеном грађанину-гласачу? То међутим ни под разно не значи да ће љубитељи хорора унутар бирачког тела остати ускраћени за саспенс изборне трке. За то ће се постарати нови политички делатници – апсолутно наоштрени на грчевиту борбу за прекорачење цензуса. Друго је питање што се “нове снаге” савршено уклапају у мозаик изборног мртвила. Предводе их старе (парламентарне) кајле, односно бајате политикантске фаце огуглале на фотошоп.

Мртвилу изборне трке доприносе и естрадни испитивачи јавног мњења. Готово је немогуће умаћи “експертима за изборе” чије се анализе у највећем броју слачајева своде на најексплоатисанију крилатицу из Алана Форда: “Ако каниш побиједити не смијеш изгубити!” Тако, примера ради, један етаблирани стручњак сасвим озбиљно каже: „Шта год да Тадић уради на предстојећим изборима, то никако неће представљати изненађење“. Сличних генијалних процена које типују на сигурно има напретек, и све оне у крајњој линији неодољиво наликују двосмисленим флоскулама друштвено-политичких радника. Претакање из шуљег у празно. Једино што треба одредити ко у целој причи изиграва лонац а ко поклопац? О врећама и закрпама неком другом приликом.

На крају, испада како су једини губитници избора управо гласачи због којих су гласачке кутије и измишљене. Профитери су, разуме се, сви остали – партије, добро плаћени аналитичари, опипивачи пулса јавности, рекламни стручњаци… У међувремену, техничка влада ради пуном паром, додуше на танкој жици предизборног маркетинга. А добро је познато да слични ангажмани наводе јавност на (не)исправне закључке. На пример, месец дана пред изборе технички премијер Дачић запали у Дизниленд, а јавност га одмах прогласи америчким човеком, у најбољем случају потенцијалним кандидатом за амбасадора у Вашингтону. Или, први потпредседник владе Вучић позове Додика и Босића у Београд на разговор поводом народних протеста у БиХ, а чаршија га истог момента прогласи балканским Путином. А лепо су говорили стари Дубровчани: „Боље да те змија упекне него да те марчано сунце ожеже“. Дакле, мртва изборна трка треба да почне судбоносним метеоролошким питањем – какво ће време бити у недељу шеснаестог трећег?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.