Под капом изборном

Проблем са изборним слоганима лежи у њиховим слабим остварењима у послеизборној пракси.

Брига за децу представља изборну карту на коју од почетка кампање игра владајућа странка. Уосталом, шта може више распилавити бираче – родитеље, баке, деке – од сазнања да неко брине о добробити њихове деце и унука. Истина, употреба деце у политичке сврхе представља клизав терен будући да лако може склизнути у злоупотребу. Тако је један предизборни спот владајуће странке повучен из оптицаја, али је изборни слоган „За нашу децу” и даље остао, упркос нејасноћи да ли је заправо реч о деци функционера и симпатизера владајуће странке, или о свој деци Србије.

Иначе, проблем с изборним слоганима лежи у њиховим слабим остварењима у послеизборној пракси, али и у потпуној несагласности политичких програма с практичним деловањем оних који те програме и слогане истичу. Тако је мање-више од почетка вишестраначја у Србији. Рекло би се – ништа ново под капом изборном. Међутим, управо због тога треба поставити питање шта је владајућа странка заиста учинила за нашу децу да би истицала такав изборни слоган.

Конвенција Уједињених нација о правима детета (од 20. новембра 1989), између осталог налаже државама да подстичу медије да шире информације које су корисне за децу, као и да предузимају мере како би заштитиле децу од штетних материјала и информација. Очигледно је да владајућа странка, која руководи овом државом, не поступа по одредбама поменуте конвенције, пошто допушта појединим телевизијама да задрже националну фреквенцију и поред тога што упорно у етар пласирају штетне садржаје. Реч је пре свега о ријалити програмима, који заузимају највећи део програма дотичних телевизија и преко којих се свакодневно (почевши од пре подне) промовишу примитивизам, насиље и изокренути систем вредности. Власт тиме показује да нимало не хаје за будућност деце која се свакодневно напајају на ријалити зденцима незнања, примитивизма, кича, а затим своје животне циљеве базирају на порукама да је бити криминалац, старлета или незналица, обашка примитивац, сасвим пожељан тип личности. Додамо ли овоме податак да су многи насилни изгреди у школама, према признању самих изгредника, били инспирисани управо ријалити програмима, слика постаје још мрачнија. Дакле, будућност наше деце није светла ни кад је реч о васпитању и образовању.

Партијско запошљавање, чију забрану је владајућа странка давних дана пропагирала као свој примарни циљ, али је у међувремену одустала од њега, односи се и на избор директора школа. Невоља је у томе што руководећи кадрови у просвети, будући да су бирани по партијском кључу, више брину о страначким директивама него о квалитету наставног процеса (част изузецима). Истовремено, реформе које долазе „одозго” у виду декрета, као што је рецимо извикана дигитализација која „нема алтернативу”, претварају просветне раднике у технобирократе којима се испуњавање образаца и обрађивање статистичких података намеће као далеко важнија обавеза од васпитнообразовног рада. У исто време, дуално образовање иде у правцу формирања стручњака који ће јефтино продавати свој рад страним инвеститорима и домаћим новопеченим јапијима с јаким политичким везама у власти. Тако ће будућност већине деце бити или да јефтино црнче у земљи, или да скупо продају своју кожу у иностранству.

Ни са заштитом животне средине и бригом за здравље деце ствари не стоје боље. Београд већ дуже време осваја врхове топ-листа најзагађенијих градова света док стручњаци из власти тврде да ситуација није алармантна. Штавише, стиче се утисак како владајућа странка има капиталнијих и пречих пројеката него што је заштита деце од затрованог ваздуха. С друге стране, док у појединим деловима главног града и државе још нема канализационе мреже, владајућа партија увелико ради на увођењу 5G мреже, о којој заправо мало зна. Па тако на питање од јавног значаја „Да ли поседујете научни доказ да 5G технологија није штетна по здравље деце и одраслих?”, које је Министарству заштите животне средине и Министарству трговине, туризма и технолошког развоја још у новембру прошле године упутило удружење грађана Одбранимо школе, дотична министарства одговарају како „не поседују научни доказ да 5G технологија није штетна по здравље деце и одраслих”. (Али се зато самопрегорно ради на њеном увођењу.)

На крају, узевши у обзир све претходно речено, ваља поставити следеће питање: Како ће уопште изгледати будућност наше деце након ових избора?

18. 06.2020. (Текст преузет са сајта листа „Политика“)

Борис Јашовић

4 thoughts on “Под капом изборном”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.