Држати грађане у менталном ратном стању је елемент политике диктаторских режима

Део интервјуа који је МАЈА ИСОВИЋ ДОБРИЈЕВИЋ направила са Иваном Чоловићем, етнологом и антропологом, уредником Библиотеке XX век

 „Многи би да у време короне владају тако што ће да подвикну, нареде, запрете, јер је то наводно неопходно да би се обезбедила дисциплина и тако спасло народно здравље. Зато су сада и у демокатским државама на проби механизми контроле којима се обуздава тежња ка диктатури. А та тежња се испољава и онда када се вирус назива непријатељем, а мере предузете ради његовог сузбијање називају ратом“, рекао је етнолог и политички антрополог Иван Чоловић у интервјуу за БУКУ.

× × ×

Ви сте по струци антрополог, бавите се анализом човјека, колико нас је ова ситуација са коронавирусом темељно пољуљала, имајући у виду да је цијели свијет угрожен, како економски, тако и друштвене, све је стало у тренутку?

Да, мене највише интересују понуђени одговори на питање откуд епидемија и какав нас свет чека кад она прође. Интересује ме коронавирус као текст, као дискурс. О томе сам писао у чланку „Вирус у тексту“, који могу да прочитају и посетиоци вашег портала. Читајући шта се код нас и у свету о томе говори, видео сам да је овај вирус оживео различите колективне представе о крају света, о греху и божјој казни и многе друге. Приметио сам да те представе више од свештеника нуде лаици, мирјани, а међу њима посебно они који се надају да ће вирус зауставити глобализацију и са светске позорнице скинути либералну демократију и цивилизацију засновану на идеји прогреса, то јест да ће прекинути доминацију њима мрског Запада. Ето нам изненадног савезника, радују се ови пророци краја западног света, који ће да уради оно што ми сами не успевамо.

Сматрате да ли је ова пандемија продрмала човјека да можда почне другачије промишљати о свом животу, о својој улози на овој планети, јер природа пандемију не осјети, могли бисмо рећи да јој и годи?

Да, то је једно од питања која се данас често постављају. Еколошки покрети у свету изненада су добили јак аргумент у прилог својој основној идеји да човек уништава природу несвестан да тако уништава и себе. Али, овде је важно разликовати неопходну бригу о природној средини, која је данас једна од преокупација најразвијенијих земаља, од мита о повратку природи, у коме се управо најразвијеније земље оптужују да уништавају природу да би се обогатиле. То је један од најстаријих митова, мит о природном човеку, добром дивљаку, који ће затим постати добри сељак, и злој цивилизацији која човека одваја од природе. А коронавирус је изазвао појаву нових верзија тог мита. Тако се, на пример, пронео глас да је – од тренутка када су због епидемије заустављени многи индустријски погони и саобраћај смањен – небо постало чистије, реке бистрије, рупе на озонском омотачу нестале. Озбиљни еколози су демантовали ову причу о чудесном повратку прљавог света природној чистоћи, али прича је сувише лепа да бисмо је се одрекли.

Колико је важно и у оваквим околностима одржати критички став и критичко промишљање посебно према политичарима и њиховим одлукама?

Важно је што има појединаца који отворено доводе у питање одлуке власти у вези са епидемијом. Као што се могло и очекивати, то су махом исти они који су критиковали власт и раније. Али, мислим да је такође важно приметити да је и однос многих других грађана према одлукама власти у вези са епидемијом латентно, ако не и отворено веома критичан. Има много неповерења у оно што власт о епидемији говори и што режимски медији преносе. А разлог тог неповерења је управо одлука власти да се информације о зарази филтрирају, посебено да се не објављују лоше вести, наводно зато да би се избегла паника. Међутим, те лоше вести нађу начина да стигну до људи, и при том постају још горе и тек онда заиста могу да изазову панику. Ако је не изазивају, то је само зато што људи због филтрирања информација не верују ни лошим вестима, а има и оних који мисле да је реч о намерно пуштеној фами о смртној опасности, а да је у ствари у питању мало јачи грип.

Како гледате на будућност, јесте ли оптимиста или песимиста по том питању?

Од короне се много очекује, као да је она довољно јака да из темеља промени свет. То су несумњиво нереална очекивања. Можда ће она неке процесе да убрза, друге да успори, али смер у коме идемо тешко да ће бити неки други. Ја, на пример, не мислим да променим издавачку политику Библиотеке XX век. Ускоро ће то потврдити нове књиге које спремам за ово лето. Које су то књиге можете погледати на порталу Библиотеке XX век.

28. Април 2020.

Интервју можете прочитати у целости на: https://www.6yka.com/novosti/ivan-colovic-za-buku-drzati-gradane-u-mentalnom-ratnom-stanju-je-element-politike-diktatorskih-rezima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.